Stiekeme producten in jouw restaurant die (waarschijnlijk) niet vegan zijn

Je ziet voorraadkasten vol met ingrediënten bij restaurant SOIL in Amsterdam

Stiekeme producten in jouw restaurant die (waarschijnlijk) niet vegan zijn

Welke producten zijn er stiekem niet vegan?

Het klinkt heel makkelijk – gewoon het label checken of er misschien iets van ei, schaaldieren, bijenwas, gelatine of melk in zit en dan weet je of een product vegan is of niet. Nu is het helaas niet altijd zo makkelijk. De Europese Unie heeft wetten gecreëerd tot in hoeverre bepaalde ingrediënten op het label moeten staan. Dit is redelijk beperkt en tot op zekere hoogte hoeft dus niet alles op het label te staan. Hieronder vind je een lijstje van producten waarvan je zou denken dat ze vegan zijn, maar eigenlijk niet vegan producten zijn!

Een lijstje van niet vegan producten die elk restaurant wel heeft

Wijn

Om wijn te klaren (het helder maken) voegt men al jaren lang dierlijke producten toe die van hulp zijn in dit process. Gelatine, eiwitten, caseïne (afkomstig uit melk) of het altijd lekker klinkende visslijm. Tegenwoordig zie je nu wijn met een vegan logo. Wil je zeker zijn dat je een vegan wijn zonder dierlijke producten schenkt, kies dan natuurwijn. Natuurwijn wordt zonder chemische toevoegingen gemaakt en hoort daarom altijd veganistisch te zijn. Kijk hier om een wijn te checken of ie vegan is.

Bier

net als wijn wordt bier geklaard met dierlijke producten. Dit gebeurd wel in mindere mate dan wijn. Er is over het algemeen meer bier dat vegan is dan wijn.  Ook dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket. Guinness is een brouwerij die tot 2016 altijd het bier klaarde met dierlijke producten, door veel vraag hebben ze hun recept veranderd en is sindsdien het bier ook vegan-friendly. Klik op deze link om een biertje te checken op dierlijke producten.

Sterke drank

Same story als bij wijn en bier. Dit kun je checken via deze link.

Suiker

Om suiker wit te maken wordt vaak gebruik gemaakt van verkoolde runderbeenderen. Suiker dat niet geraffineerd is, is dus wel vegan.

Brood of koffiekoekjes

Ook in Nederland voegt de bakker vaak nog wei-poeder toe tijdens het bakken van producten. Weipoeder is afkomstig uit het bijproduct van het maken van kaas, wei en daarom dus geen veganistisch ingredient.

E-nummers

Van e-nummers hoeft volgens de Europese Unie niet op de verpakking te staan of deze van dieren afkomstig zijn of niet. De Nederlandse bond voor Veganisme heeft een duidelijk schema op hun website. Wat wel grappig is, melkzuur, ook al klinkt het niet zo, is gewoon vegan.

Nog meer niet vegan producten?

Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog veel meer producten om te eten of drinken niet vegan. If so – let us know :). Kan dit rijtje mooi uitgebreid worden.

TIP: op deze site kan je een ingrediënt invoeren en weet je meteen of het wel of niet vegan is!

Geef een antwoord