Vegan, veganisme, plant-based. Wat is het precies?

Je ziet een graffiti van go vegan or go home

Vegan, veganisme, plant-based. Wat is het precies?

Het klinkt heel simpel, geen dierlijke producten eten of op een andere manier gebruiken. Maar hoe dan precies?

De vraag naar veganistische gerechten in de horeca groeit steeds meer. Tien jaar geleden kwam je nog weg met 1 of 2 vegetarische opties (zoals een broodje geitenkaas) op de kaart. Tegenwoordig is dit echt niet meer zo. De vraag naar vegan opties blijft gestaag groeien. Het zijn niet zo zeer de populatie veganisten die extreem hard groeit, het is vooral het groepje gasten dat steeds bewuster wordt en steeds vaker voor een veganistische optie kiest tijdens het bezoek aan een restaurant.

Maar wat is dit nu precies? Wat betekent vegan?

Zoals je hoogstwaarschijnlijk al wel weet, eet een vegetariër geen vlees en vis. Dit komt omdat er een levend wezen moet worden gedood voor het verkrijgen van een stukje voedsel. Veganisten eten net als vegetariërs ook geen vlees en vis, maar het grote verschil met vegetarisme is dat een veganist ook geen producten eten die afkomstig zijn van dieren, denk aan eieren, melk of honing. Hiernaast is een veganist bewust bezig met het gebruik van andere dierlijke producten tot een minimum verminderen. Denk hierbij aan producten die gemaakt zijn met dierlijke producten of getest zijn op dieren zoals make-up of doucheproducten. Ook het dragen van producten die afkomstig zijn van dieren zoals leer of wol worden zo goed als mogelijk vermeden (Vegan Society 2023).

Ethische redenen voor het kiezen van vegan producten

Een veganist kan verschillende redenen hebben om geen dierlijke producten meer te gebruiken, bijvoorbeeld om ethische redenen. Zoals welbekend uit het boeddhisme, elk levend wezen wil maar drie dingen, leven, niet lijden en gelukkig zijn. Het is daarom ook volgens de veganist niet aan ons mensen om te bepalen hoe een dier wat niet het eigendom is van de mens moet leven. Dit kan ook uitgelegd worden met de term “speciësisme”. Met de term speciësisme wordt getracht een onderscheid te maken tussen individuen op basis van hun soort, met de mens bovenaan de piramide (Everett, Caviola & Faber, 2019).

Plantaardig eten voor de gezondheid

Gezondheid is ook een reden om geen dierlijke producten meer te consumeren. De consumptie van dierlijke producten zou kunnen leiden tot verhoogd risico op verschillende ziekten. De onderzoeken hierover zijn uiteenlopend. Waarvan sommige onderzoeken juist weer beweren dat een veganistisch dieet risicovol is voor de gezondheid. Mensen die een plantaardig dieet volgen moeten ook zeker, net als ieder ander persoon, opletten dat er gevarieerd wordt gegeten en extra aandacht wordt gegeven aan vitamine b12, vitamine d, calcium, omega-3 en proteïnen (Nederlandse vereniging voor veganisme, 2023).

Klimaatverandering afremmen met een vegan dieet?

De laatste reden waardoor veganisme ook in toenemende mate aan het groeien is in populariteit is wegens het milieu. Het houden van dieren voor de vleesconsumptie laat een grotere afdruk op het milieu achter dan het verbouwen van planten. Dierlijke landbouw draagt bij aan het broeikas-effect, door de uitstoot van methaan, kooldioxide en distikstofmonoxide. Hiernaast is dierlijke landbouw een water intensief proces. 

Je hebt hier in het kort kunnen lezen waarom gasten voor de veganistische opties op de kaart willen gaan. Er is nog veel meer over te leren en schrijven. Het blijft een interessant onderwerp om gezellig over te discussiëren of kletsen onder het genot van een lekker drankje, maar please note dat dit artikel dient alleen puur als uitleg voor het begrip veganisme. Heb je hier een vraag over? Stuur me dan een berichtje!

Geen reactie's

Geef een reactie